RyanairТуристи от цял свят изразиха недоволството си срещу решението на авиокомпании от САЩ и Канада да намалят разстоянието, отредено за крака, между отделните седалки. Това те ще направят с цел да освободят пространство за още две по-големи места, които все още не е ясно, дали ще продават на по-висока цена. Последните авиационни гиганти, които се решиха на тази стъпка, са JetBlue и WestJet. Макар и базирани далеч от Европа, много от нашенските пътници се присъединиха към оплакването на американските им колеги.

Това те сториха главно заради притеснението, че компанииите на Стария континент, които се занимават с въздушен превоз, скоро ще последват примера им. Макар и никоя от европейските авиокомпании все още да не е заявила подобни намерения, трудно е да си представим, че мисълта за това не изкушава директорите на Ryanair, примерно, които са известни с леко скъперническите си ходове.

Пътуващите са разочаровани, и защото за пореден път се чувстват безсилни пред големите компании, които уж трябва да гарантират тяхното удобство по време на път. Вместо това, те срещат едно леко пренебрежително отношение, говорещо по-скоро за ламтеж за повече пари, отколкото загриженост за клиентските нужди.

Някои от редовните пътници на JetBlue и WestJet вече са започнали да изпращат протестни писма до Световната авиационна организация, надяващи се поне тя да откликне на оплакванията им и да проведе по-задълбочено проучване по въпроса. Дали ще го направи, засега не е ясно, тъй като все още няма отговор от тях.

А дори и да го предприеме, законите, които защитават правомощията на авиокомпаниите, са многобройни. Освен това, повечето големи фирми разполагат с огромен брой добре обучени адвокати, готови да ги защитават със зъби и нокти в съда.

Голяма част от пътуващите силно се надяват това да е поредният пример за своеволие от страна на транспортни фирми, в които клиентът е последен приоритет.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , , , , , ,