почивкаПредсказанията на маите за края на света, който трябва да настъпи в края на тази година, може и да не се сбъднат, но за британските туристи годината може да се окаже значително по-злополучна, отколкото са си я представяли. Близо 70 жители на Острова се нуждаят от медицинско асистиране през всяка седмица от януари насам. В това число влизат и англичани, които са се преместили да живеят в друга държава.

Най-често тези инциденти се случват, докато туристите почиват в Тайланд, Пакистан, Ямайка, но се забелязва увеличението на тяхната цифра в страни като Испания, по-специално районите около Майорка и Ибиза. Това донякъде може да бъде обяснено с факта, че азиатските държави, в които британците предочитат да изкарат почивните си дни заради по-ниската цена на нощувките в хотели и наличието на евтини самолетни билети, са и по-бедни.

Испания също не се радва на особено добро икономическо положение в момента, като статистиката сочи, че 25 % от населението е безработно. Липсата на средства донякъде обяснява не особено високото ниво на медицинските услуги или нарастналата престъпност.

Най-честите инциденти, които се случват на жители на Острова в чужбина, са кражби на лични документи и паспорт, ПТП-а, изнасилвания и падания от хотелски балкони.

Тъкмо поради зачестилите злополучия, туроператорите съветват всички пътуващи задължително да си правят туристическа застраховка, която им гарантира правото на компенсация и безплатни медицински услуги. По-голямата част от летовниците, обаче, подхождат към въпроса с усмивка и идеята, че на тях това не може да им се случи.

Оттам произтича и недоволството на повечето клиенти, когато се приберат в родината и разберат, че няма как да получат някакво възмездие за злочестията си. Затова и е важно, винаги преди да тръгване на път по-голямата част от нещата, които евентуално биха могли да се случат или навредят на туриста, да бъдат обмислени. Никой не иска да си разваля доброто настроение с размисли за надвиснали беди, но понякога подобна предпазливост никак не е излишна.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , , , , , , , , , , , ,