смартфонСред най-важните неща, които човек взима, когато тръгва на път, наред с документите за самоличност и самолетните билети, са преносимият компютър и телефона. Решението на Европейската комисия да намали цените на телефонните разговори при пътуване в чужбина, считано от 1-ви юли тази година, доведе до намаляване на разходите за осъществяване на изходящи и приемане на входящи обаждания между 12 и 17%, редуцира разходите за изпращане на текстови съобщения с 11% и за изтегляне на данни с 36%. Това са най-ниските ценови нива от години насам, но дали неограниченото ползване на смалтфона, когато сме зад граница няма да доведе до изненадващо високи сметки, когато се приберем?

За по-голямата част от хората проверката на пощата; какво се случва в социалните мрежи; сърфирането из определени сайтове, са задължителна част от ежедневието и те не пропускат да се лишат от нея дори по време на отпуска. Все пак имайте предвид, че използването на интернет зад граница се определя като роуминг на данни и любителите на мобилния интернет зад граница могат да получат огромни фактури за плащане.

Какво трябва да знаем

Специалистите съветват предварително да изтеглите на вашия телефон пътеводители и карти, които смятате, че ще са ви нужни за вашата ваканция и които ще можете да използвате когато пристигнете, без да се нуждаете от интернет. Електронните пътеводители и карти определено не заемат място в багажа, както хартиените такива и са удобство, стига да бъдат използвани правилно. Аналогично е положението с изтеглянето на филми, които можете да гледате по време на полета или докато чакате на летището, музика, която можете да слушате по време на вашата почивка и т.н. Избягвайте да отваряте прикачени файлове.

Добре е да се консултирате с мобилния си оператор как да нагласите настройките на телефона си така, че да избегнете автоматичното теглене на данни в чужбина. Най-добре е напълно да изключите опцията „пренос на данни”.

Използването на мобилен интернет е скъпа услуга не само зад граница. Безжичен интернет обаче можете да използвате на вашия компютър. Повечето хотели се стремят да предлагат тази услуга на своите клиенти и макар някои все още да изискват такси за използването на безжичен интернет, нараства броят на тези, които го предлагат като безплатна услуга.

Вариант да спестите средства е да закупите предплатена сим-карта, която е с добри условия за използване в чужбина. Поискайте информация от вашия мобилен оператор предлага ли такива карти и какви са условията по тях.

Ако почивате с деца внимавайте на какви игри играят те на телефона ви и в какви приложения и социални мрежи влизат.

Почивка без телефон и интернет? Напоследък нашумяват т.нар. почивки, целящи „цифрова интоксикация” – ваканция без използването на телефон и интернет. За съжаление обаче техните привърженици са много малко.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , ,