Последните няколко години се оказаха изключително динамични за световната политическа сцена. Особено събитията от Арабската пролет успяха коренно да променят начина, по който изглежда светът към днешна дата. Със смяната на режими, падането на различни лидери и многохилядни протести, страните от Северна Африка и Югоизточна Азия промениха коренно облика си. Това, естествено, се отрази и на броя посетители в района. Британските туристи, които въпреки кризата продължават да пътуват усилено, вече имат нови фаворити при избора, докъде да пътуват.

easyJet

Поради налагането и постоянното покачване на пътническата авиационна такса най-драстично е спаднал броя на туристите в Карибските острови. Доскоро изключително желана дестинация, поради екзотичната си природа и порядки, днес туроператорите отчитат, че продажбата на самолетни билети до този регион е спаднала с над 25%. Намалели са и посещенията в Малта, Египет и Тунис. Освен на политическите вълнения и нестабилност, това се дължи в голяма степен и на допълнителната сума, която туристите трябва да платят за да летят. Затова и авиокомпании като Ryanair, British Airways и easyJet се обединиха в апела си към британското правителство да не я покачва или да я премахне изцяло. За съжаление, опитът им се оказа неуспешен.

Сред дестинациите, към които жителите на Обединеното кралство се ориентират и откриват тепърва, са Бирма, Виетнам, Камбоджа, Мексико и Бразилия. Специално за Южна Америка това идва като резултат от набиращата сила икономика, опитите им за намаляне на организираната престъпност и все по-засилените кампании за представянето на държавите като подходящи за семеен туризъм. Страните от Югоизточна Азия пък могат да се похвалят с изключително ниски цени, които привличат окото на клиентите във време на втора рецесия.

Бирма, която също изживя своята краткотрайна Арабска пролет, вдъхва доверие с все по-засилена демократизация, както и с факта, че там протестите не преминаха толкова агресивно. Повечето туроператори дори твърдят, че не могат да насмогнат на търсенето и едва успяват да осигурят достатъчно самолетни билети и свободни хотелски стаи. Затова и отсядането в домовете на местни жители е често срещана практика.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , , , , , , , ,