МалдивитеТова, което предстои да прочетете може да доведе до незабавно резервиране на самолетни билети до Малдивите. Затова ако предпочитате да спестите средства и вълнения, пропуснете тази информация!

На средна надморска височина от едва 5 метра, Малдивите, със своите 1192 острова в Индийския океан, е най-ниско разположената страна на света.

Насред страховете, че много от островите скоро ще потънат, обаче, правителството на островната държава се впусна в съвместен проект с архитектурната компания Dutch Docklands International за изграждането на най-голямата група от изкуствени острови в глобален мащаб. Цената на проекта е 320 млн. британски паунда.

Удивителният, както по отношение на изпълнение така и по отношение на замисъл, проект е дело на холандската фирма Waterstudio, чийто дизайн ще бъде осъществен през идните няколко години. Изпълнителният директор на фирмата Пол Ван де Камп коментира: „Казахме на президента на Малдивите, че ще ги преобразим от климатични бегълци в климатични иноватори”.

Холандската фирма вече има опит в изграждането на плаващи острови за затвори, както и за жилищни пространства. В случая с Малдивите островите ще бъдат закрепени за морското дъно с помощта на кабели или телескопични закотвящи колони. Архитектите са избрали точно този подход, за да бъдат сведени до минимум уврежданията на морското дъно. Освен това изборът за множество по-малки острови е продиктуван от желанието да не пада голяма сянка върху естествените обитатели във водния басейн.

По план островите трябва да бъдат построени в Индия или в Близкия изток, за да се намалят разходите, като след това да бъдат „изтеглени“ до крайната им дестинация.

В центъра на цялата конструкция ще се намира голф игрище с 19 дупки, което ще бъде свързано с останалите дестинации посредством подводни тунели. В тях играчите ще могат да минават дори с голф бъгитата си.

Островите ще бъдат подходящи и за плувци, гмуркачи и хора с частни подводници. Последните ще могат да стигат до тях и по морското дъно.

Предстои работата по голф игрището да започне по-късно тази година и да бъде готова до края на следващата 2013 г. Целият проект се очаква да бъде завършен през 2015 г.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: ,