РусияЧесто наричан Северната Венеция заради близо деветдесетте реки и канали и над 100 езера, Санкт Петербург е една от перлите в короната на отдавна немонархическата Руска Федерация. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

За да посетите бившата руска столица, ще трябва да си изкарате туристическа виза, която важи за срок от един месец и се получава, когато представите туристически ваучер от туроператора, с който пътувате, и потвърждение за престой от него или от хотела, в който ще отседнете. Визата не може да бъде продължена, освен при изключителни обстоятелства и представен документ за такива, в който случай крайната и дата се увеличава с десет дена.

Сред монументите, които са задължителни за посещение в града, е паметникът на Екатерина Велика, открит през 1873 г. Самата статуя на нейно величество е заобиколена от по-малки такива на приближените и по време на царуването. Сред тях са известни политици, мислители, поети и военни лица. Паметникът се намира в близост до Драматичния театър Александрийски и Руската национална библиотека. Друга известна скулптура е тази на автора на „Братя Карамазови” и „Претъпление и наказание” Фьодор Достоевски, който е прекарал в Петербург по-голямата част от живота си и е написал някои от най-известните си произведения там. Модернистичният дизайн на монумента представят великия творец седнал, с ръце сключени на едното коляно. Разположен е точно между Владимирски площад и катедрала Владимир.

Сред по-големите забележителности на Санкт Петербург са Ермитажът, Исакиевската и Казанската катедрала, Екатеринският дворец, Зимния дворец и дворецът Гатчина. Между 11-ти юни и 2-ри юли по поречието на минаващата през града река Нева се наблюдава природния феномен, известен още като Белите нощи. Ако отидете в Петербург през този период, рядко ще ви се наложи да пускате осветлението си в хотелa, защото денят продължава почти 19 часа.

Евтини самолетни билети до града предлага компанията Allrussia.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , , , , , ,