Нискотарифната унгарска авиокампания Wizzair ще предложи на българските пътници пет нови линии от летище София през септември месец. В списъка с полети ще се включат Бари, Кьолн, Женева, Неапол и Меминген (близо до Мюнхен). Самолетните билети вече са в продажба, като до първите две дестинации полети ще се осъществяват в понеделник и петък, а до останалите две в сряда и събота. През последната година Wizzair отбеляза ръст в продажбите си и се превърна в най-активния клиент на летище София, изпреварвайки дори националния превозвач Bulgaria Air по брой пътници. Унгарската авиокомпания стартира своята дейност в България през 2005 г., отчитайки 5000 пътници. През 2014 г. или почти десет години по-късно, те са 1. 078 млн. Компанията осъществява полети и до летище Варна и летище Бургас, а в глобален мащаб има планове за разрастване.

WizzAir - пет нови линии

Бари е последният дом на Св. Никола

Възползвайки се от хоризонти, които предоставя Wizzair, може да направим кратък преглед на това, което ни очаква, приземявайки се с розово-лилавия самолет на петте нови дестинации. Италианският град Бари е столица на автономния регион Апулия. Градът е разделен на четири части – стар град, модерен град и две пристанищни области. Най-голямата забележителност на Бари е базиликата „Св. Никола”, построена през 1087 г., където се съхраняват мощите на светеца. Тъй като руснаците почитат изключително много този светец, в града е построена руска църква от поклоници. Всяка година се провежда религиозно шествие и тържества в чест на светеца-покровител на града. Сградата на операта „Петруцели” е друга водеща забележителност. Тя е една от най-красивите в Италия, наред с тези в Милано и Неапол. В страната на пастата и пицата всяка област и всеки град се слави с кулинарно изкушение. В Бари това е хлябът алтамура, приготвят по автентична местна рецепта.

Оригиналният одеколон е Made in Cologne

Кьолн е един от образователните центрове на Германия. Всяка година той е дом на около 54 000 студенти. Символ на града е Кьолнската катедрала, която е най-големият образец на готическата архитектура в Севера Европа. Любопитен факт е, че от времето на Наполеон в немския град се произвежда т. нар. „Eau de Cologne”, от френски “кьолнска вода“, а днес познат като одеколон или наименование за мъжки парфюм. Кьолн е избран за седалище на Международната търговска палата, Съюзът на немската промишленост, Търговско-промишлената палата, Съюзът на работодателите, Съюзът на немските банки и е централа на Lufthansa.

Един от най-важните градове за развитието на международната дипломация е Женева. Именно там се подписват прочутите Женевски конвенции. Разположена на брега на едноименното езеро, швейцарската урбанистична перла е луксозна дестинация, която предлага космополитна атмосфера, разнообразие от културни мероприятия, скъпи магазини и ресторанти и музеи. В Женева се намира най-големият фонтан в Европа, а символ на града е цветният часовник, съставен от 6000 цветя, които са различни през всеки сезон. В ботаническата градина на града се отглеждат 16 000 вида растения от всички краища на света и се съхранява най-големият хербариум в света, съдържащ 6 млн. растения.

Неапол е родният град на пицата

Неапол е третият по големина град в Италия след Рим и Милано. Той е основан от древните гърци, а името му в превод означава „нов град”. Векове на ред е бил културен и търговски център, поради което възниква фразата: „Виж Неапол и умри”. Смята се, че именно там е създадена прочутата италианска пица. Италианският град изобилства от музеи и паметници, които могат да се видят буквално на всяка втора крачка. Замъкът Кастел дел Ово е масивна средновековна крепост, наричана яйцето. Легендата разказва, че поетът Вергилий е положил в основите на замъка магическо яйце. Докато то е там, Неапол ще се радва на благоденствие. Друг емблематичен замък е Нуово, който е бил дом на поетите Петрарка и Бокачо и е построен във впечатляващ ренесансов стил.

От времето на римляните Меминген е важен пункт, свързващ германските земи с териториите на Италия, Швейцария и Австрия. Интересна традиция, която местните жители спазват е отбелязването на Деня на рибаря. Мъжете, родени в Меминген или живеещите там от десет години скачат в реката преминаваща през града и се опитват с голи ръце да уловят пъстърва. На всеки четири години в град се провежда фестивал в чест на Алберт фон Валенщайн, който е немски пълководец от времето на 30-годишната война и е воювал на страната на католическите сили Австрия, Бавария и Испания. Следващото подобно празненство е през 2016 г.

Можем да пожелаем на Wizzair да продължат успешното развитие на дейността си в България, за да могат българските пътници да се възползват от повече полети, излитащи от родните летища.

Wizz Air Автор: Wizz Air

Tag: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,